Criterii de alegere a centralei termice

Criterii de alegere a centralei termice

Criteriile de alegere a centralei termice sunt foarte diverse, multe dintre ele fiind de natura conditiilor in care aceasta va functiona (la casa sau la bloc, in zona de campie sau in zona de munte, in incapere locuita sau intr-o camera tehnica etc.) sau a volumului de aer pe care trebuie sa il incalzeasca si a apei calde pe care trebuie sa o livreze (centrala de apartament, centrala de bloc, centrala de vila cu etaj si anexe etc.).

Considerand ca cele de mai sus sunt deja stabilite, sa vedem cum si ce alegem din diversitatea de centrale existente pe piata (daca nu doriti sa va asigurati o consiliere profesionala de catre Instalator Bucuresti).

Alegerea centralei termiceIn primul rand, datorita amplasamentului locuintei, avem de ales intre o centrala electrica sau una pe combustibil, in acest din urma caz avand variantele unei centrale care functioneaza cu gaze naturale, gaze petroliere lichefiate (GPL), combustibil lichid  sau una cu combustibil solid. Odata stabilit materia prima cu care va functiona centrala, urmeaza, logic, alegerea tipului acesteia, adica centrala conventionala sau cu condensare – in cazul in care aveti in vedere o centrala care sa functioneze cu gaze naturale – sau conventionala sau cu gazeificare – daca doriti sa achizitionati o centrala care sa functioneze cu combustibil solid. Mai trebuie stabilit modul de evacuare a gazelor de ardere, aici optiunile sunt reduse la doar doua: cu tiraj fortat sau cu tiraj natural. Trebuie retinut, insa, ca pentru locuintele care sunt partamente la bloc, optiunea este una singura – tiraj fortat – datorita volumului insuficient de aer pentru a asigura preluarea volumului necesar functionarii optime a centralei.

Un ultim element care influenteaza decisiv alegerea centralei termice – adica, de fapt, a calcului necesarului de incalzire – este izolatia termica a locuintei. Cele trei categorii existente, care trebuie luate in calcul sunt: constructie veche neizolata, constructie veche dar izolata sau constructie izolata noua, sarcina volumica termica (Q) fiind diferita pentru fiecare categorie: 60 W/mc – 45 W/mc – 30 W/mc. Calculul puterii unei centrale termice este unul foarte complex si se face pe baza unor reglementari tehnice impuse de standardul de stat STAS 1907 – mai degraba sunati la Instalator Bucuresti – 0754 400 800 ori mergeti pur si simplu pe strada Vasile Lascar nr. 143, insa, pentru o estimare aproximativa se utilizeaza metode mai simple, accesibile si persoanelor fara studii superioare, dar care sunt familiarizate, cat de cat, cu calculele matematice. Trebuie mentionat ca la rezultatul obtinut in urma acestui calcul trebuie adaugata puterea necesara incalzirii apei calde menajere. Despre aceasta veti afla citind: Calculul puterii termice necesare pentru incalzire”.

Daca subiectul vi se pare suficient de complex ca sa nu doriti sa va mai bateti capul, sunati la +40 754 400 800, adica la Instalator Bucuresti, iar daca locuiti in zona mergeti in strada Vasile Lascar nr. 143, sector 2, unde puteti sa expuneti problema care va framanta si sa obtineti un raspuns clar si concis!

Publicat la