Calculul puterii termice necesare pentru incalzire

Calculul puterii termice necesare pentru incalzire

Calculul puterii termice necesare pentru incalzire, dupa cum spunem in articolul precedent, este un calcul laborios, inaccesibil utilizatorilor de rand, care nu au studii in domeniu, astfel incat solutia cea mai buna este angajarea unei firme de profil – cum ar fi Instalator Bucuresti – pentru realizarea unei instalatii de incalzire cu centrala termica proprie. Tot in articolul precedent spuneam ca exista posibilitatea unui calcul cu mult mai simplu si accesibil, prin intermediul caruia sa putem aprecia puterea centralei pe care trebuie sa o achizitionam, astfel incat sa corespunda cerintelor, adica sa faca fata atat pentru incalzirea spatiului de locuit cat si pentru furnizarea apei calde menajere necesare. Trebuie specificat ca pentru alegerea centralei, vom lua in considerare cea mai mare putere necesara dintre cele doua: puterea necesara pentru incalzire si puterea necesara pentru furnizarea de apa calda menajera, intrucat acestea NU se cumuleaza, in momentul in care apare o solicitare de apa calda menajera – la dus sau la bucatarie – functionarea pentru incalzire se sisteaza, urmand a se relua automat la incetarea consumului de apa calda.

Calcularea puterii termiceCalculul puterii termice necesare pentru incalzire, in varianta „uzuala”, adica folosita de utilizatorii obisnuiti, pentru ca nu sunt necesare rezultate exacte, alegerea puterii fiind, in mod necesar si suficient, acoperitoare celei rezultate din calcule, tine cont – in afara de considerentele expuse pana acum – de volumul de aer care trebuie incalzit si de o constanta obtinuta si ante-calculata de specialisti, care are in vedere particularitatile locuintei (tip si izolatie) si care are valori intre 30 W/mc si 60 W/mc. Pentru o apreciere mai exacta, sunati la 0754 400 800 si veti scapa de aprecieri subiective de neprofesionist, obtinand consiliere la nivel de expert! Cred ca de acum cunoasteti numarul – este Instalator Bucuresti, cu sediul in strada Vasile Lascar nr. 143, - care nu numai ca va va indica centrala potrivita, dar o va si monta, pentru doar 290 lei!

Pentru cultura dumneavoastra generala, vom expune metodologia simplificata de calcul al puterii necesare unei centrale de aprtament, cu mentiunea ca, pentru un alt tip de locuinta, rezultatele pot diferi foarte mult. Dupa cum spuneam, trebuie calculat mai intai volumul aerului care rtebuie incalzit, constanta fiind deja calculata de specialist – am spus-o mai sus. Volumul e si mai simplu de calculat, este suficient sa inmultiti suprafata apartamentului (exclusiv balconul, daca nu este inchis si atasat bucatariei sau living-ului) cu inaltimea unei camere, care variaza, de obicei, intre 2,2 m (confort III) si 2,6 m (confort I). Deci la un apartament de 2 camere, de 54 mp, confort 1, cu inaltimea de 2,4 m, vom avea un volum de 129,6 mc. Daca apartamentul este mai vechi, dar este izolat termic (Q = 45 W/mc.), atunci puterea centralei, necesara pentru a incalzi tot apartamentul este de 5.382W, adica 5,38 kW. Daca ne uitam pe ofertele pentru centrale termice, vom vedea ca acestea sunt construite cu puteri intre 12kW si 90 kW! Ganditi ca o sa o alegeti pe cea de 12 kW? NU! Este mult prea mica, desi este foarte acoperitoare pentru incalzirea locuintei. De ce? Am spus mai sus: pentru ca se are in vedere cea mai mare putere necesara intre cele doua: pentru incalzire si pentru apa calda menajera, aceasta din urma fiind – in cazul unui apartament – mult mai mare! Nu la fel sta situatia unui imobil cu doua etaje si mansarda  , unde volumul de incalzit este cu mult mai mare, iar bucataria tot numai una, chiar daca sunt trei cabine de dus care, probabil, nu vor fi utilizate toate in acelasi timp! Cred ca am omis sa explic de ce trebuie luat in calcul cea mai mare valoare dintre cele doua: cea pentru incalzire si cea pentru ACM. Raspunsul este foarte simplu: pentru ca iarna, cand functioneaza ambele sisteme in acelasi timp, la solicitarea apei calde, partea de incalzire se va opri si va fi reluata automat odata ce se va termina cererea de ACM.

Pentru informatii suplimentare, sunati-ne la 0754 400 800, la Instalator Bucuresti, sau vizitati-ne la sediul nostru din strada Vasile Lascar nr. 143, sectorul 2.

Publicat la