Alte criterii importante de alegere a centralei termice

Alte criterii importante de alegere a centralei termice

Alte criterii importante de alegere a centralei termice, in afara de cele pur tehnice, despre care am discutat in articolele precedente – Cum aleg o centrala termica, Criterii de alegere a centralei termice si Calculul puterii termice necesare pentru incalzire – mai exista o serie de alte criterii, in mare parte la fel de importante, care  determina ca alegerea pe care o facem sa fie optima atat din punct de vedere al performantelor cat si al costurilor, si aici ma refer la celelalte costuri, in afara de pretul propriu – zis al centralei, al caloriferelor si al conductelor de legatura. In cele ce urmeaza, vom incerca sa expunem aceste ultime criterii, intr-un articol viitor urmand a stabili „Etapele si documentele necesare pentru instalarea centralei termice”.

Am vazut ca puterea centralei, mai ales pentru locuintele mici, de bloc, se apreciaza luand in calcul furnizarea apei calde menajere, la debitul si temperatura corespunzatoare penrtu utilizarea casnica, pentru ca este sensibil mai mare decat puterea necesara pentru incalzirea locuintei si despre acest lucru vom incerca sa facem cateva precizari. Legatura dintre puterea centralei si debitul de apa calda menajera este direct proportional: cu cat puterea centralei este mai mare, cu atat mai mare va fi debitul furnizat si, prin urmare, posibilitatea conectarii mai multor utilizatori la aceeasi centrala. Puteti face o apreciere preliminara a puterii centrale luand in calcul ca un robinet de bucătărie preia un debit maxim de 10 – 11 l./min. iar un dus 7 8 l./min.
Criterii alegere centralaDe obicei se considera debitul necesar a fi produs de centrala trebuie sa fie obtinut prin cumularea simultana a consumatorilor – caz posibi a fi realizat – adica 1 robinet de bucatarie si un dus sau doua (daca exista doua bai in apartament), ceea ce impune alegerea unei centrale de minimum 28 – 30 kW! Daca vi se pare prea mare o astfel de centrala, puteti opta pentru o alta solutie, cea in care va procurati si un boiler pentru apa calda menajera (cu schimbator de caldura cu serpentina) – caz in care nu veti mai alege o centrala care sa furnizeze si apa calda ci numai pentru incalzire – care va fi cuplat cu aceasta. O alta solutie, mai eleganta, este achizitionarea unei centrale cu boiler incorporat (adica avand un rezervor in care se acumuleaza apa calda menajera).

Pentru alte detalii, sunati la 0754 400 800, la Instalator Bucuresti, sau vizitati-ne in strada Vasile Lascar nr. 143, sectorul 2.

Publicat la