Alte criterii importante de alegere a centralei termice - 2

Alte criterii importante de alegere a centralei termice - 2

Un alt element de care  trebuie tinut seama este eficienta energetica sau randamentul centralei, deja fiind cunoscut ca, la acest capitol, centralele termice in condensare sunt superioare celorlalte tipuri de centrale prin eficienta lor sporita (107 - 109%, fata de 92 - 94%) datorita recuperarii caldurii din gazele de ardere. In cuvinte simple, pentru a produce aceeasi cantitate de caldura, se consuma cu pana la 35% mai putin combustibil! Mai trebuie specificat ca centralele in condensatie pot fi utilizate in orice mod: radiatoare (calorifere), prin pardoseala, cu lichid de temperatura joasa sau prin pardosela cu lichid cu temparatura inalta. Avand in vedere cele de mai sus, reiese ca investitia intr-o centrala in condensatie se amortizeaza foarte repede, in maximum 3 ani, aceasta insemnand ca economisim mai mult de jumatate din pretul unei centrale noi, durata de functionare a acesteia fiind de aproximativ 10 ani. Pentru a va convinge, sunati la 0754 400 800, la Instalator Bucuresti, si va veti lamuri imediat.

Siguranta in exploatare este un alt element care trebuie sa stea in atentia unui viitor proprietar al unei centrale noi-noute  . Aici, din punctul de vedere a cumparatorului care nu doreste sa stie prea multe si sa-si umple capul cu informatii despre centrale, treaba e simpla: se uita daca centrala are marcajul CE, ceea ce confera produsului garantia ca este testat conform normelor in vigoare in Uniunea Europeana! Pentru ceilalti, vom spune ca sunt mai multe caracteristici la care trebuie sa fie atenti si anume:
⦁ Protectia la lipsa gazului de ardere – se asigura prin prezenta unui electrod de ionizare;
⦁ Protectia la evacuarea gazelor arse – centrala trebuie sa fie prevazuta cu un presostat si un ventilator pentru evacuare;
⦁ Protectia la lipsa agentului termic (nu neaparat apa, in unele centrale se vehiculeaza amestecuri de lichide) – se realizeaza prin mai multe modalitati: senzor de presiune, sonde de presiune sau presostat de presiune minima);
⦁ Protectie anti-inghet (cea mai simpla metoda este imprumutata de la autovehicule, se utilizeaza antigel sau amestec apa-antigel).

Criterii alegere centralaCentralele moderne, construite dupa tehnologii de ultima ora, au in dotare sisteme informatice care supravegheaza continuu functionarea in parametrii a acesteia, iar in cazul unor devieri de la valorile prestabilite, semnalizeaza optic – uneori si acustic – aceasta situatie. Cele mai evoluate pot chiar rula un program de diagnosticare, oferind informatii pretioase depanatorului din service (Instalator Bucuresti, spre exemplu  ) si micsorand la maximum timpul de rezolvare a defectiunii, lucru extrem de important, mai ales daca defectiunea survine pe timp de iarna!

In sfarsit – dar nu in ultimul rand ca importanta – trebuie mare atentie acordata termenului de garantie si post-garantie, dar si locul sau firma care rezolva problemele aparute in garantie (sa nu fie la distanta de zeci de kilometri), timpul maxim de rezolvare si daca dispune de autorizare ISCIR si agrement din partea producatorului. Avand in vedere durata de viata a acestui „agregat” – in general este de 10 ani – si pretul de cumparare (mai ales a celor in condensatie), este destul de important, cred, sa fim asigurati ca firma de service este deservita prompt cu piesele de schimb necesare reparatiilor. Mai mult decat atat, la fiecare doi ani trebuie executata o Verificare Tehnica Periodica (VTP), verificare care este indicat a fi facuta de aceeasi unitate care asigura si service-ul. Pentru a avea siguranta maxima a functionarii optime a centralei, ar trebui ca toate lucrarile sa fie executate de aceeasi unitate, autorizata ISCIR: punerea in functiune (PIF), autorizarea functionarii (AF) si verificarea tehnica periodica (VTP).

Pentru detalii si comenzi, sunati la telefon 0754 400 800 - Instalator Bucuresti -  ori veniti la sediul din strada Vasile Lascar nr. 143, sectorul 2, Bucuresti.

Publicat la